tisdag 6 januari 2009

Vatapá

Här hos mig har det idag varit minus 4 grader. Rena sommarvärmen, om man jämför med de senaste dagarnas iskyla. Det får mig att tina upp lite, och drömma om vad som ska komma.

Ett av mina finaste sommarminnen hittar jag långt tillbaka i tiden, när jag och min dåvarande (barnens far) skulle hälsa på en mycket god vän. Vi blev inbjudna att bevista vännens sommarställe. Stället ligger på en ö mitt ute i en sjö i södra Dalarna och benämndes ”Mors Torva”. Grubbla lite på det, du!

Ute på Torvan blev vi kungligt mottagna av vännen med far och mor. Vi besåg den lilla ön och det lilla torpet. Inne vid spisen stod vännens mor och lagade soppa, den allra godaste och mest fantastiska fisksoppa jag någonsin ätit! Receptet kommer sist i dagens inlägg.

Kvällen blev magisk men lite typiskt svensk. Plus 16 grader och småregn. Med hjälp av fisksoppan och en ansenlig mängd glykol i blodsystemet höll vi dock kylan på avstånd. Om jag inte minns helt fel, så försökte vi också snärja några stackars insjökräftor.

Ön bjuder en pastoral stämning, fantastiska vyer och är en äkta retreat. Men det negativa med Torvan är, att alla som kommer dit blir sjuka. Under rundvandringen mötte vi en av grannarna. Han hade redan kommit långt i sin sjukdomsutveckling. Av den okulära besiktningen kunde vi sluta oss till, att viruset slagit sig både på tungmuskeln och balansorganen. Senare på kvällen hade jag dock helt glömt bort smittspridningen och gav efter för allt det goda torpet hade att bjuda. Inga halta löss vilade någonstans.

Sovloftet, där vi skulle förvaras, äntrades via en magasinstrappa på torpets utsida. Magasinstrappor är branta och snickrade i gediget trä. Trä blir halt och livsfarligt vid regn, men resan upp till loftet måste ha gått bra, eftersom jag vaknade däruppe dagen efter.

Regnet från gårdagen var helt bortblåst vid uppvaknandet, och solens strålar pillrade sig in genom loftfönstret. Under takåsen hade det hunnit bli hett som i Gehenna. Då insåg jag att jag också fått Torva-sjukan. I huvudet dunkade en stånghammare från Kåfalla bruk, tungan hade fastnat i gommen, och kroppen genomfors av ett mycket kraftigt illamående. Jag var så sjuk att jag bad den dyre maken att avliva mig. Han var pigg och rask som vanligt. Det var så med honom, att han var väldigt lik Obelix, ni vet. Obelix ramlade i trolldryckstunnan som liten och behövde därför aldrig mer i livet dricka trolldryck för att bli stark. Som ung rekryt i flygvapnet blev den dyre makens inälvor indränkta i diesel och flygbränsle, och han blev därför immun mot de flesta av människor kända toxiner och dekokter. Han var nu därför helt oberörd till min vädjan och sa bara att en rejäl frukost nog skulle få mig på andra tankar. Det hade han rätt i, men kanske inte på det sätt han hade menat....

Jag avgav en himla massa löften den morgonen, samtliga inriktade på att aldrig mer utsätta mig för smitta av denna sort. De löftena höll jag förstås inte. Jag avgav ett annat löfte senare under dagen, vilket jag heller inte höll, nämligen att snarast återvända till Mors Torva för att uppleva den pastorala miljön igen.

Här kommer i alla fall receptet på Vatapá, den brasilianska fisksoppan:

8 hg fisk (t ex kolja, torsk, marulk)
Mjöl och salt till panering
1 kg orensade räkor
3 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
6-8 skållade och skalade tomater
Hackad persilja
2 lagerblad
120 g rostade och saltade jordnötter
5 dl vatten
100 g kokosflingor
2 msk palmolja
Några droppar piri piri (rödpepparsås)

Lägg kokosflingorna i blöt i varmt vatten. Låt stå och dra några minuter. Spar 1/3 av flingorna.
Passera resten genom en sikt tre gånger, så att man får en slät ”mjölk”.
Hacka lök och vitlök. Stek löken vackert genomskinlig i olja, tillsätt vitlöken och tomaterna i bitar. Låt puttra en stund.
Rensa räkorna. Koka räkskalen i 5 dl vatten ca 5 minuter. Sila av spadet och häll det över tomatröran. Tillsätt ”kokosmjölken”.
Dela fisken i bitar. Panera fisken och stek den. Lägg ner hälften av fisken i soppan tillsammans med jordnötter, lagerblad och persilja. Låt allt sjuda i ca 10 minuter.
Vid serveringen lägger man i resten av fisken samt resten av kokosflingorna. Smaka av med salt och några droppar piri piri.
Häll soppan i en soppskål. Droppa över palmolja, så att den bildar ett vackert mönster på ytan.
Servera i varma, djupa skålar.

Dröm om sommaren när du njuter.

2 kommentarer:

  1. Ha, ha vad kul att ramla in på en redogörelse av den berömda Ön. Jag kan mycket väl ana vilken av grannarna du träffade på.

    Roligt att ön blivit till ett magiskt ställe. Jag är en mycket närstående person till Soulwoman och har många minnen därifrån.

    SvaraRadera
  2. Hmmm, det var tider det! Var det inte så att båten läckte som ett såll när vi åkte från fastlandet till ön också? Men vi överlevde det också!

    SvaraRadera