lördag 25 juni 2016

Brexit, andning och T-shirts


Jag tycker väldigt illa om rundhalsade T-shirts - för att halslinningen ligger så tätt runt halsen; det känns som om jag ska strypas. Jag går alltid och drar i halsringningen för att lätta på trycket.

Idag upplevde jag den där känslan igen. Jag drog i halsringningen, men till min förvåning var den inte rundringad utan V-ringad. Märkligt.

Efter lite forskning insåg jag, att det var min dubbelhaka som orsakade känslan. Jag har alltså fått en dubbelhaka (eller flera), och till min förundran har den (de) vuxit ihop med halsen. Så går det när man äter kortison under lång tid.

Var det den insikten som fick engelsmännen att rösta för Brexit? Något (en politisk och konstitutionell dubbelhaka) hade smygande vuxit ihop med samhällsstrukturen och skapat nationella kvävningskänslor? De kanske hade gått och dragit i den politiska halsringningen för att få luft så länge, att de helt enkelt ville byta till en konstitutionell V-ringning?

Det finns dock en skillnad i det här härket:

Jag – muskelreumatisk kortisonkonsument – kommer troligen att efter avslutad behandling få tillbaka en skapligt trimmad hals, och därmed kan jag även i V-ringning slippa kvävningskänslor.

Engelsmännen kommer efter Brexit inte att kunna återgå till normal andning. Kvävningskänslorna kommer förmodligen bara att ändra orsak och karaktär.

Enligt prominenta förstå-sig-på-are faller pundet 15-20 procent mot dollarn, vilket skulle innebära en återgång till 1980-talets nivåer. Den ekonomiska tillväxten minskar med 1,5 procentenheter, och inflationen och arbetskraftskostnaden riskerar att stiga kraftigt. Kostnadsinflation och lägre efterfrågan samt minskat utbud av arbetskraft är att vänta. Ett exempel är byggsektorn som kommer att behöva omkring 130 000 nya byggjobbare, medan fastighetssektorn drabbas av lägre efterfrågan på kontor i London.

Sammantaget kommer det att kosta den brittiska ekonomin runt 6 procentav BNP, och London City förlorar sannolikt sin status som Europas ledande finansiella centrum, och det kan bli (blir?) kris för landets betalningsbalans. Och det är bara vad som drabbar Storbrittanien internt. Vad som drabbas externt (export- och importmarknaden utanför Storbrittanien) vete bara gudarna- och kanske riksbankerna i EU.

Om inte detta orsakar kvävningskänslor hos de brittiska medborgarna, så vet jag inte vad som skulle kunna göra det. Jag lägger absolut ingen värdering just nu i deras beslut att lämna EU – inte heller någon värdering av EU som union; bra eller inte bra. Jag bara tänker att vi kanske kan hjälpa britterna att få andas fritt.

Vi kanske ska läkemedelsklassa EU som kortison? Kortison är ju ett antiinflammatoriskt läkemedel med vissa biverkningar. Låt oss kika på det:

Kortison lindrar och tar bort allergiska reaktioner, och det används också vid autoimmuna inflammatoriska sjukdomar.

Varför kom EU till stånd? Ekonomiskt, politiskt och militärt har allergiska reaktioner mellan Frankrike och Tyskland uppstått i all modern tid (faktiskt till och med tidigare). Världskrigen har påvisat att de två inte har förmåga att lösa sina autoimmuna reaktioner. De har alltid tyckt, att det har varit bäst att kalla på de omgivande biotoperna (omkringliggande och påverkade stater).

Flertalet europeiska stater har dock historisk sett valt att visa tveksamhet inför att fungera som katalysatorer för konflikterna mellan Frankrike och Tyskland. Men i efterkrigstid lockade av fred, säkerhet och rättvisa har de vikt in klövarna och antagit diverse resolutioner och unioner av ekonomisk, militär och politisk karaktär (EG, EEG m fl). 

Senast har ”gränslösheten” och frihandelstanken lockat. I ett alltmer astmatiskt klimat vad gäller ekonomi syns nog tullättnader, passfrihet och avgiftslöshet som ett alternativ för att få fart på export och import. Ett ljus i tunneln för respektive inhemsk ekonomi.

Självklart! Vi sätter in kortison – EU. Vi häver de inflammatoriska och autoimmuna tillstånden.

Kriget på Balkan (Jugoslaviska kriget) inleddes 1991. Det var en pådrivande säkerhetspolitisk faktor, när de tongivande europeiska staterna skrev på 1993, men ett vittgående militärt samarbete var fortfarande antagligen utopiskt för de flesta. Flera konflikter som rasslande med underskriftskedjorna krävde mer. Nu synades löftena. Inte till alla staters fördel, om man så säger. Ångern mältade sig i fotsvetten i mångas tofflor....  

OK. Kortisonet har biverkningar: Vätskeansamling, högt blodtryck, påverkan på hormonutsöndring, hudförtunning, försämrad sårläkning, benskörhet, muskelförtvining.

Där är vi nu?
  •  Medlemsstater känner kvävningskänslor (vätskeansamling/ödem)
  • Vi får högt blodtryck (det trycker på i blodkärlen – medborgargrupperna)
  • Hormonutsöndringen börjar påverkas (inskränkningar i kreativitet känns av i egenföretagande, lokalbestämmandet och människans känsla av kontroll av det egna livet) 
  • Hudförtunningen kommer (yttre påverkan från andra mindre bemedlade stater ger skrapsår på samhälleliga knän och armbågar)
  • Sårläkningen försämras (på grund av allt för låga EU-nivåer vad gäller för oss viktiga områden som ekologi, gränsvärden mm)
  • Benskörheten ökar (skörhet i samhällets benstruktur på grund av dessa låga gränsvärden)
  • Muskelförtviningen märks (i EU:s alla medlemsstater på grund av otydligheten och den enorma byråkratin i EU-administrationen)   

Eller också kunde vi kanske bara skicka en V-ringad T-shirt till Storbritanniens 65,1 miljoner invånare med texten: ”If my respiration rate seems normal – ask me how”?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar