tisdag 1 oktober 2013

Farewells.....

Visst är det ledsamt när man tar farväl. I alla fall när man vet att man inte kommer tillbaka till det som varit. Kanske visar framtiden något som kan återupprätta relationen, men man vet att det aldrig blir som förr.

Det har vi gjort, både du och jag - många gånger. Ibland är det svårt - man vill kämpa på för att förändra. Ibland har det känts OK – livets vändkors har tagit oss till olika platser, och några av våra följeslagare har inte gått åt samma håll. 

Det är som det är.

Ibland blir det konstigt. Lång tid av dväljan i en återvändsgränd som slutar i ett ensidigt beslut. För att man själv ska komma vidare måste man kupera. Svansar, kanske öron – det beror på djup och vidd i relationen. Ibland halshugger man.

Alldeles nyligen gjorde jag en sådan här amputation. Ut med badvattnet åkte det och de som tyngt mig. Det hade förstås föregåtts av exemplet ovan – dväljan i återvändsgränden. Men när väl beslutet är fattat och exekutionen utförd så känns det bra.

Annat att ta farväl av är just nu de fyra år gamla ”terapiväggarna” i badrummet. När far i huset gick bort efter några års sjukdom släppte alla ”normer” här hemma. Tjejerna och deras kompisar fick fritt härja med whiteboard-pennor i badrummet. Graffiti har blandats med trams, ordspråk med ekivoka teckningar, dumheter med klokskap.

Efter de år som alla tjejerna bytte hårfärg som jag byter tröja har också golvet delvis begåvats med alla regnbågens nyanser, skåpens vita foliesidor fläckats och marmorskivan i fönstret fått sig en make over.

Nu behövs inte "terapiväggarna" längre. Nu är det klart. Nu ligger badkar, toastol, handfat och skåp ute i mörkret på gräsmattan och gapar mot natthimlen tillsammans med söndriga gipsskivor och väntar på transport till återvinningscentralen. Nu släpper vi in bygg-gubbarna och gör fint för framtiden.

 Det finns med andra ord riktigt bra avsked, sådana som krattar manegen inför framtiden – vare sig det gäller energikrävande relationer eller gamla fullklottrade och sunkiga badrum.


Vilka farväl skulle du vilja göra för att sopa banan för något bättre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar