måndag 1 april 2013

Loppor och kärnvapen


En 300 medlemmar stor cirkustrupp har dött till följd av det kyliga vädret i Tyskland i samband med en transport i veckan.

Medlemmarna var loppor som underhöll sin publik genom att dra små vagnar, spela fotboll eller hoppa omkring på andra mindre föremål.

En insektsexpert vid universitetet i Düsseldorf lyckades samla ihop 50 loppor från ett läkemedelsföretag, vilket gjorde att lördagens föreställning trots allt kunde genomföras.

Det är härligt när någon löser kriser utan att tveka. Någon som har kontakter, mandat och förmågan att fixa till det när det gäller. Universitetet i Düsseldorf har tur som har denna man i sin organisation. Tsunami, fågelinfluensa eller kärnavfallsläckage – han löser biffen.

En kris som den gode insektsexperten dock kan gå bet på att lösa är den märkliga situationen i Nordkorea. Den stackars påven Franciskus försöker använda sin sakrala position för att vädja om ett slut på vapenhoten. Men Nordkorea svarar med att internt i Centralkommittén säga, att landets kärnvapen ska bli både bättre och fler.

Så det så. Pilutta er, Omvärlden. (screenplay: "Lång näsa pekas".) Och så ska det minsann hållas på ”till dess att en kärnvapenfri värld har uppnåtts”. (Hur nu den ekvationen ska gå ihop...)

Och så passade man på att meddela att man var i krig med Sydkorea – fast sydkoreanerna visste visst inte om det. Kommunikationen de två länderna emellan har ju varit risig sedan delningen 1948, så det är kanske inte så konstigt.

Det jag tänker är, att det finns märkligt lika och olika i de två nyheterna:

  • Lopporna dör av kyla och kommer på första sidan i DN – Nordkoreanerna har dött av kyla och svält i decennier utan att komma på första sidan i DN.
  • En insektsexpert kommer in i bilden och har en plan B för att lösa det hela, så att ”the show goes on” – I Nordkorea sitter en självutnämnd expert och hittar på en idiotlösning så att världen ska tro att bettet är vasst och att ”The North Korean show goes on”.
  • Lopporna i Tyskland dog på grund av människors vinstintressen – Människorna i Nordkorea dör av mänskliga loppors vinst- och maktintressen. Blodsugare är de lik förbannat, oavsett om de har två eller sex ben.

Min egen påskvecka har bjudit på mindre intellektualism och väldigt lite politik:

- 9 par gamla slalomskidor har fått åka till återvinningscentralen tillsammans med kaninbajs och elektronikskrot (se där – lite politik i alla fall: miljöaspekten)

- En 6 kilometerspromenad och ett par timmar släktforskande med E (nå, nå – hälsa och kultursamt en tur till ett soldränkt Dalarö i jakt på historia med E (vafalls – ännu mer intellektualism?)

Inte en keramisk tuppj*vel i huset och pastellfjädrarna har vi bara sett på TV (så pass - en rest från den gamla Strössel, halvanarkistisk och barrikad-klättrande...)

Och som grädde på ”lopp- och nucleärmoset” så förlorade Djurgården mot Helsingborg. Det är nog dags för Djurgården att ropa på insektsexperten i Düsseldorf så att han kan fixa in nya spelare i stället för dem som frös ihjäl.

Jag tror det har varit en riktigt bra vecka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar