fredag 12 april 2013

"Bad Hairday"-mössa vs burqhua...?


T.G.I.F….? Jag försov mig å det grövsta i morse. Resultatet blev en oduschad, ostrukturerad Strössel som hävde sig iväg i bilen, alla löften om neddragningar i bensinförbrukningen till trots.

Minns ni ”Lortis” i Snobben? Tack och lov behövde jag inte utsätta kund för detta – bara mina toleranta arbetskamrater. J

Nu sitter jag här i soffan med tre dagars hårspray i det otvättade håret, träningsbrallor som inte sett en sportaktivitet på en månad (men sopkörning har varit aktuellt), en fleecetröja armerad med katthår och ett glas av Systembolagets billigaste rödvin (eftersom privatekonomin är en komposterbar massa – bland annat beroende på den tidigare nämnda bensinförbrukningen….). Ska jag inte piffa till mig? Det är ju fredagskväll?

Njae – som om någon frågade efter det. Jag känns inte som ett kap, typ. Håret, träningsbristen, inställningen – allt har gjort att jag kommit fram till….soffan. Jag gömmer mig där. Av egen vilja.

Det finns värre saker. Som att någon göms mot sin egen vilja. Min Facebook-kompis M delade ett inlägg om saudiska kvinnors situation. 

Min första reaktion är att urrka mig över den saudiska kvinnans situation: -  J*a karlar som ska utöva makt över kvinnan, besluta, förminska, dekapitera….

Sedan såg jag – min antireligiösa och humanistiske vän hade delat inlägget med texten: …”Remember to put a bag over your women or they will get raped!"

Vaddå ”..your women”…? Omedvetet, subtilt, implicit – men ändå: patriarkatet talar även där…?

Samtidigt har 1 av 4 kvinnor i USA utsatts för sexuella övergrepp. Den siffran inkluderar inga mörkertal, utan redovisar enbart anmälda, synliggjorda övergrepp.

På ena sidan om den religiösa fanatismens vallgrav (inramad av moskékupoler och fundamentalistiska skägg) klär man kvinnor (”sina” eller bara generellt) i säck och ögonflor för att skydda dem mot de elaka, okontrollerade och hjälplösa männens utbrott av sexuell lidelse.

På andra sidan om den religiösa fanatismens vallgrav (inramad av små vita träkykor och Thanksgiving-kalkoner) ger sig männen på 4 ovilliga kvinnor av 10. Och det är bara toppen, det synliga.

Vi använder dyrbar tid på sociala medier för att argumentera om vilken sida av vallgraven vi helst vill vara på. Pest vs Kolera. Imperialism vs Socialism. Döv vs Blind.

Att ensidigt skylla på religion är att förenkla sambanden till det yttersta. Människan är en gåta - en revirpinkande, fanatisk, lättlurad, "falla-in-i-ledet”-gåta. Vi gör allt för att skylla våra tillkortakommanden i ämnet "helhetssyn och tolerans" på enskilda, formaliserade strukturer: religion, politik, situation, andra människor…. 

När det egentligen handlar om vilka individuella val vi gör, hur långt vi kan förmå oss att förstå vad som är viktigt. Mitt enda problem är att jag är så himla intolerant mot intolerans (quote: David Lazar, rabbi i Stockholm).

Idag öppnade Sveriges första seniorboende för hörselskadade och döva. Förutom att jag applåderar initiativet i social bemärkelse, så avundas jag dem som ska bo där. De slipper i alla fall höra de onödiga och ogenomtänkta diskussioner som pågår i världen.

Just nu – i soffan efter en arbetsvecka full av förkortade morgnar – iförd kattfleece och fläckiga träningsbrallor – undrar jag om inte burqha och ”Bad Hairday”-mössa har lite samma mission… ur en kvinnas perspektiv i manssamhället…..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar