tisdag 21 februari 2012

Empati och emalj

Jag läser i DN idag att världen är fredligare än någonsin. Enligt artikeln handlar det om en civilisationsprocess som tagit mycket lång tid, men stadigt vunnit mark sedan upplysningstiden under 1700-talet.

Det tycker jag verkar rimligt. Under 1700-talet var vi här i Sverige otroligt blodtörstiga. Eller kanske i avsaknad av det vi i vårt tidevarv betraktar som empati. Jag har alltid tänkt att det är polityr, emalj – som flagnar när vi får det sämre.

Jämför jag med inställningen till andra liv, både människor och djur, som finns i världsdelar med människors överlevnadsproblemtik, så får man tänka ”out-of-the-box”.

Maslow – den gamle rackaren – var medveten om hur det funkar. Har man inte vatten, värme och mat så kommer empatin på skam. Först när man klättrar en bit upp på trappan (behovshierarkin) så klipper förmågan att känna med andra in.

Skulle vi få ett elände Majoris här i Sverige, så skulle vi åter sitta på åskådarplats och sticka tröjor medan hängningarna och stupstocksaktiviteterna föregick på Stora Torget.

Det känns lite som en upprättelse - en bekräftelse – över att jag inte har varit helt ute och cyklat i min amatörteori. Enligt artikeln var ett avgörande steg när statsmakten fick våldsmonopol. Det ledde så småningom till att de privata vendettorna och klantänkandet upphörde, och till likhet inför lagen. Alltså – bara staten får banka på sina medlemmar – privatpersoner göre sig icke besvär.
Andra faktorer var fri handel, fritt utbyte av idéer, växande levnadsstandard, utbildning – allt har bidragit till att tämja vår inre djävul och frigöra den mänskliga naturens "bättre änglar" som Lincoln uttryckte det. Alltså: När vi börjar se ekonomiska (överlevnads-) fördelar av att hålla sams och bita ihop om skallbenskrossandet, då tränar vi in oss i det empatiska tänkandet. Med andra ord – när vi måste släppa taget om den välfärd vi har – då ramlar vi tillbaka i ur-beteendet igen?

Den dagen vi inte har råd att betala 700 000 SEK för en parkering i innerstan – kommer vi att slå grannen i skallen med ett basebollträ då, för att sno platsen utan att betala för den?

1 kommentar:

  1. Så träffsäkert.
    Självklart är svaret på din avslutande fråga ja. Det är ju precis det vi ser hända. Din post kan, om man läser den från slutet till början, ses som en exakt beskrivning av hur samhället utvecklas nu. Du beskriver det så bra!

    SvaraRadera