torsdag 21 april 2011

Hur tänkte de nu då?

När Sigtuna kommun skulle upphandla mat för de närmaste 3 åren, ställde de helt basala krav på hur djuren som ska bidra med köttet ska ha det:

• Djuren får transporteras högst åtta timmar till slakt
• Antibiotikabehandling ska ske när det är veterinärmedicinskt motiverat
• Djuren ska vara bedövade före avblodning

Servera, grossisten som säljer livsmedel till offentlig sektor för ca 3 miljarder per år, gillade inte detta. De har överklagat.

Varje år handlar stat, landsting och kommuner mat för 10 miljarder – en konsumentmakt som heter duga. Men i dagsläget råder stor rättsosäkerhet. Många upphandlingar överklagas. För att undvika besvärliga domstolsförhandlingar drar sig kommuner för att ställa krav. Detta måste ändras. Konkurrensverket och rättsliga instanser måste inse att offentlig upphandling handlar om rätt kvalitet till rätt pris, inte billigast på bekostnad av djurhälsa och miljö, skriver Jenny Jewert på DN.

Jenny Jewert fortsätter med att fråga sig om offentlig upphandling ska vara en bromskloss eller en stigfinnare för uthållig utveckling? Ska det offentliga vara en förebild i miljö- och djurskyddsarbetet eller en lättsinnig glidare som sätter EU:s minimilagstiftning som tak?

Jag tycker svaren borde vara enkla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar